Renovera köket – tips

6 tips du inte vill vara utan i ditt nya kök

Öppen planlösning

Inför köksrenoveringen bör du kolla om det finns möjlighet att få öppen planlösning. Kanske finns det en vägg som kan slås in för att få ett större kök? Om köket ligger vägg i vägg med vardagsrummet, kan det vara en bra idé att slå in väggen mellan båda rummen. Med öppen planlösning får man en mer umgängesvänlig yta.

Funktionella och smarta detaljer

Detaljerna är A och O i ett kök. De absolut bästa detaljerna är både funktionella och smarta. Som t.ex. att göra ett hål i bänkskivan, som leder rakt ned i sopnedkastet. På så sätt har det aldrig varit smidigare att laga mat. Det är bara din fantasi som kan sätta gränserna.

Extra arbetsytor

Man kan aldrig ha för mycket arbetsytor i ett kök, men dessvärre har man inte plats för hur mycket förvaring som helst. Därför är det bra att bygga extra arbetsytor som kan plockas fram när det behövs. Du kan t.ex. gömma en arbetsyta i ett köksskåp, som dras fram vid behov.

Går det att gömma mikron?

När det är dags att välja plats på mikron bör du tänka till lite. Att mikron ska stå på bänkytan och ta upp onödigt mycket plats är bara korkat. Fundera istället på om det finns möjlighet att gömma mikron, antingen i ett skåp eller om man kan bygga in den på något sätt? Oavsett, rekommenderar vi att sätta mikron i ögonhöjd.

Kan man placera ugnen högt?

Det vanligaste är att ugnen sitter på marknivå, vilket bara är onödigt med tanke på alla tunga plåtar du måste böja dig ner för att dra ut ur ugnen. Tänk vad smidigt det hade varit om ugnen hade varit placerad högre upp, så du slapp böja dig ned.

Gör plats för mycket förvaring

Liksom arbetsytor kan man inte ha för mycket förvaring i köket. Det absolut bästa tipset för mer förvaring är att ha ett skafferi i köket. På så sätt kan man stoppa undan och gömma massvis med nödvändiga produkter som man inte vill ha framme hela tiden.


4 vanliga misstag när man planerar köksrenovering

Du håller inte din plan

Om du har gjort en noggrann planering av din köksrenovering, som täcker både utformning av köket och budget för renoveringen, bör du se till att du inte avviker från planen eller överskrider din budget. Annars blir renoveringen både dyrare och mer tidskrävande.

Glöm inte den gyllene triangeln – kyl, spis & diskho

Med den gyllene triangeln menas att kyl, spis och diskho ska placeras i närheten av varandra för att man enkelt ska kunna förflytta sig mellan de olika stationerna och få köksarbetet att flyta på ett naturligt sätt.

Ogenomtänkt förvaring

Det är vanligt att man inte tänker igenom köksförvaringen ordentligt. Börja med att fundera över vad du har för köksprylar, är det stora eller små saker? Tar de mycket plats? Hur förvarar man sakerna på bästa sätt? Vill du ha öppen eller dold förvaring? Tänk kreativt och undvik djupa skåp som sväljer mycket prylar och där du bara kan proppa in saker.

Använder fel ljuskällor

Man brukar säga att varje rum behöver tre olika sorters belysning.

  • Allmänbelysning

  • Arbetsbelysning

  • Stämningsbelysning

Planera dina ljuskällor ordentligt och fundera över vad för typ av belysning du behöver och vart den ska vara. Vart behöver du arbetsbelysning? Vart lämpar sig mysbelysning m.m.