Arkitekt – Jobb & utbildning

Har du stora visioner? Lockas du av att jobba i större projekt? Blir du varm inombords när du möter alster som kombinerar design och funktion på ett närmast sömlöst sätt? Då kan arkitektyrket vara någonting för dig. Läs vidare för att få reda på mer.

Jobba som arkitekt

Att jobba som arkitekt är ett minst sagt varierande yrke, såväl som det är både kreativt och roligt. Du får lov att kombinera din kreativa ådra med din matematiska nerv. Att jobba som arkitekt innebär också att du kan jobba i mindre projekt såväl som stora; med allt från möbeldesign till stadsplanering, med skisser och modellering och med allt från bostäder till myndighetsbyggnader och skolor.

Olika jobb som arkitekt

För dig som söker jobb som arkitekt, finns det lediga tjänster på Arkitektjobb.nu – en portal in i arbetslivet för dig som vill jobba som arkitekt eller som letar efter nästa utmaning i din roll som arkitekt. Det finns, som du förstår, flera olika inriktningar för dig som är intresserad av att jobba som arkitekt. Ta en titt på några av de vanligaste:

Landskapsarkitekt

En landskapsarkitekt jobbar med att utforma och planera utomhusmiljöer. Det kan röra sig om allt från parker och torg till grönområden och skolgårdar. Som landskapsarkitekt kan du jobba på arkitektbyråer, men även på kommunen, inom statliga myndigheter eller hos den lokala länsstyrelsen. I rollen ingår arbete som omfattar framtagning av modeller och ritningar utifrån specifika ekonomiska och ekologiska ramar.

Planeringsarkitekt

I rollen som planeringsarkitekt är du verksam inom de arkitekturprojekt som omfattar hur stadsdelar och samhällen ska se ut. Det kan både handla om att ta fram modeller för nya stadsdelar samt att skapa skisser för hur redan befintliga stadsdelar ska förändras. I dessa förslag ska du även besluta om användningen av vatten, mark och bebyggelse. Som planeringsarkitekt jobbar du främst med kommunen som arbetsgivare, men jobb finns även hos statliga myndigheter och arkitektbyråer.

Inredningsarkitekt

När du jobbar som inredningsarkitekt kan du arbeta med att formge och gestalta rum, men även med design av möbler i fråga om val av bland annat färg och material. Till din hjälp har du först och främst de fysiska attribut som ska fylla ett rum, det vill säga möbler, tapeter, olika textilier, golv och inte minst färg. Utöver jobbet med att ta fram skisser och modeller, har inredningsarkitekten även ansvar för kostnadskalkyler. En inredningsarkitekt arbetar ofta inom privat sektor.

Arbetsmarknaden för arkitekter

Nyexaminerade arkitekter har en balanserad, om ändå mättad, arbetsmarknad att möta. Enligt Saco (en politiskt obunden facklig centralorganisation), finns det en viss minskning av efterfrågan på arkitekter som framför allt tycks bero på den avmattade konjunkturen, men också till följd av att det är fler som examineras än som går i pension. Arkitekter i branschen rekommenderar ändå studenter att fullfölja sin utbildning.

Efterfrågan på digitaliseringskunskaper

Nyexaminerade arkitektstudenter kan ha en viss fördel mot de som börjar närma sig pensionsåldern tack vare ett större behov av digitaliseringskunskaper i och med den utveckling som branschen nu har tagit. Dessa kunskaper är högt efterfrågade - för att få in en fot i branschen och för att knyta värdefulla kontakter är en praktikperiod under studierna att rekommendera.

Arkitekt - Utbildning

Den som vill utbilda sig till arkitekt kan göra det både i Sverige och i utlandet. Enligt Sveriges Arkitekter, som är fack- och branschorganisationen för arkitekter och arkitektstudenter i Sverige, krävs det att en utländsk arkitektutbildning motsvarar den svenska utbildningen, som omfattar fem års heltidsstudier med stor vikt på praktiska moment, för att kunna tillgodoräknas för arbete i Sverige. I Sverige erbjuds det olika arkitektutbildningar på bland annat dessa universitet och högskolor:

Praktisera under studietiden

Många arkitektstudenter väljer att ta en paus i sina studier för att testa sina kunskaper från utbildningen i arbetslivet. Många arkitektbyråer erbjuder betald praktik som du kan bryta av din utbildning med. Det är både en chans att testa dina vingar, men också ett tillfälle för att säkerställa att du har valt rätt utbildning.