Dags att renovera badrum?

Tips för att renovera badrum

Vad roligt att du har bestämt dig för att renovera badrummet! Att renovera är tidskrävande, dyrt och det är mycket som står på spel. Därför är det viktigt att allt utförs på rätt sätt och att inte slarva. Nedan har vi tagit fram några tips för när du ska renovera badrum.

1. Sätt upp en budget

Det är bara att inse att det är dyrt att renovera badrum. Därför måste du ha en budget för att få full kontroll över alla utgifter och hur mycket du har råd att göra av med.

2. Ha en tydlig plan med badrummet

Planera badrummet ordentligt innan du börjar renovera och ha en tydlig plan över projektet framför dig, så slipper du skrämmande överraskningar. Din planering måste såklart stämma överens med din budget.

3. Välj tidlös design som du inte tröttnar på

Vi rekommenderar att ditt nya badrum ska vara tidlöst, som du inte kommer tröttna på och som du kan känna dig nöjd med i flera år. Det är dyrt att renovera badrum, så därför bör man akta sig för att renovera alltför ofta.

4. Ta hjälp av hantverkare

Så länge du inte själv är hantverkare eller har utbildning inom att renovera badrum, rekommenderar vi att du anlitar hantverkare. På så sätt vet du att arbetet utförs ordentligt.

Välja kakel och klinkers

I ett badrum är kakel och klinkers bland de viktigaste besluten, eftersom ett badrumskakel kommer att sitta i badrummet under många år framöver. Därför bör du välja kakel av högsta kvalitet.

  • Tidlöst kakel. Välj kakel/klinkers som du inte kommer tröttna på. Enfärgat, klassiskt och stilrent är tre faktorer som präglar ett tidlöst kakel som kan hänga med i många år.

  • Ha ett genomgående inredningstema. Välj ett tema som all badrumsinredning följer. Det kan t.ex. vara en färg eller ett mönster på ditt badrumskakel.

  • Fundera på kaklets effekt. Vad vill du ha ut av kakel och klinkerplattorna? Om du väljer ett ljust badrumskakel kommer rummet att kännas större och om du väljer ett mörkt kommer badrummet kännas mindre.

  • Ta hjälp av hantverkare. Anlita en plattsättare som utför arbetet åt dig. I badrummet bör du akta dig för fukt- och vattenskador. Du kan t.ex. använda den här sidan för att hitta en bra plattsättare.


Välja toalettstol?

Toalettstolen är en möbel som syns mycket i badrummet, och därför är det viktigt att din toalettstol är snygg. Du bör också tänka på vart i badrummet du placerar din toalettstol, det kanske inte är det första du vill att man ska se när man kliver in i badrummet. Det finns olika typer av toalettstolar, beroende på vilka förutsättningar och behov man har.

Olika typer av toalettstolar

  • Klassisk toalettstol: En toalettstol som står på marken, oftast är den gjord av porslin.

  • Specialdesignad toalettstol: Att designa toalettstolar verkar ha blivit en modetrend. Idag finns det många olika typer av specialdesignade toalettstolar. Du kan t.ex. välja mellan hörntoaletter och minitoaletter.

  • Vägghängd toalettstol: Den vägghängda toalettstolen har blivit mycket populär på senare tid, vilket inte är så konstigt med tanke på att den är supersnygg. Dock är den nästan dubbelt så dyr som en klassisk toalettstol.