Dags att renovera badrum?

Tips för att renovera badrum

Vad roligt att du har bestämt dig för att renovera badrummet! Att renovera är tidskrävande, dyrt och det är mycket som står på spel. Därför är det viktigt att allt utförs på rätt sätt och att inte slarva. Nedan har vi tagit fram några tips för när du ska renovera badrum.

1. Sätt upp en budget

Det är dyrt att renovera badrum, därför måste du ha en budget för att få full kontroll över alla utgifter och hur mycket du har råd att göra av med.

2. Ha en tydlig plan med badrummet

Planera badrummet ordentligt innan du börjar renovera och ha en tydlig plan över projektet framför dig, så slipper du skrämmande överraskningar. Din planering måste såklart stämma överens med din budget.

3. Välj tidlös design som är snygg i många år

En tidlös design kommer du inte tröttna på och du kommer känna dig nöjd med i flera år framöver. Det är dyrt att renovera badrum, så därför bör du undvika att renovera badrum alltför ofta.

4. Ta hjälp av hantverkare

Så länge du inte själv är hantverkare eller har utbildning inom att renovera badrum, ska du alltid anlita hantverkare. Då vet du att arbetet utförs ordentligt samtidigt som du slipper oroa dig för plötsliga olyckor eller andra incidenter som svider i plånboken. Vi kan varmt rekommendera Badrumsgruppen - som arbetare med badrumsrenovering i både Stockholm och Göteborg.

Välja kakel och klinkers

I ett badrum är kakel och klinkers bland de viktigaste besluten, eftersom ett badrumskakel kommer att sitta i badrummet under många år framöver. Därför bör du välja kakel av högsta kvalitet. Här kan du välja bland en uppsjö av leverantörer - Bygghemma eller Byggmax har ju båda stor variation och lågt pris. Sen finns det ju även mer kvalitetskakel som man kan kolla in. Nedan följer några tips:

 • Tidlöst kakel. Välj kakel/klinkers som du inte kommer tröttna på. Enfärgat, klassiskt och stilrent är tre faktorer som präglar ett tidlöst kakel som kan hänga med i många år.

 • Ha ett genomgående inredningstema. Välj ett tema som all badrumsinredning följer. Det kan t.ex. vara en färg eller ett mönster på ditt badrumskakel.

 • Fundera på kaklets effekt. Vad vill du ha ut av kakel och klinkerplattorna? Beroende på om du väljer stora eller små kakelplattor kommer de att få olika effekt:

  - Ljust badrumskakel gör att badrummet känns större.
  - Mörkt badrumskakel gör att badrummet känns mindre.

 • Ta hjälp av hantverkare. Återigen, så bör du anlita en plattsättare som utför arbetet åt dig. Se upp för fukt- och vattenskador i badrummet. Använd t.ex. den här sidan för att hitta en bra plattsättare.


Välja toalettstol?

När du ska välja toalettstol finns det vissa saker du bör tänka på:

 • Toalettstolen syns mycket i badrummet, därför är det viktigt att din toalettstol är snygg.

 • Tänk igenom placeringen av toalettstolen. Toalettstolen kanske inte är det första du vill ska se när du kliver in i ditt fina, nyrenoverade badrum.

 • Vilken typ av toalettstol? Det finns olika typer av toalettstolar, beroende på vilka förutsättningar och behov man har:

Olika typer av toalettstolar

 • Klassisk toalettstol: En golvstående toalett, dvs. en toalettstol som står på marken, oftast är den gjord av porslin.

 • Specialdesignad toalettstol: Att designa toalettstolar verkar ha blivit en modetrend. Idag finns det många olika typer av specialdesignade toalettstolar. Köp t.ex. en hörntoalett.

 • Vägghängd toalettstol: Den vägghängda toalettstolen har blivit mycket populär de sista åren, vilket inte är så konstigt med tanke på att den är supersnygg. Dock är en vägghängd toalettstol nästan dubbelt så dyr som en klassisk toalettstol.