Boka städfirma

Att anlita en städfirma kan vara ett bra alternativ när du vill frigöra tid till annat än att städa ditt hem. Du kan välja om du vill ha hjälp med städning vid ett enstaka tillfälle eller om du vill att det ska ske regelbundet. Om du väljer det senare alternativet brukar det vara vanligt att det sker en gång per vecka, varannan vecka eller var fjärde vecka.

Vad som brukar ingå i städningen kan variera mellan städfirmorna. Kolla därför upp vad som gäller för respektive städfirma. Ofta kan du hitta en checklista på städfirmors hemsidor och på så sätt kan du enkelt se vad som ingår i städningen.

Hitta städfirma

Hur ska du då göra för att hitta den städfirma som är bäst för dig? Det finns tjänster online där du kan fylla i dina kontaktuppgifter och vilken typ av städning du vill boka. Hitta en städfirma med hjälp av offerter från flera städfirmor. Kontrollera vad de erbjuder och välj den som matchar dina behov på bästa sätt.

Metoden är betydligt enklare än att på egen hand ta reda på vilka städfirmor det finns i din stad. Inte minst sparar du tid genom att få flera offerter genom att fylla i ett enda formulär istället för att göra det på respektive städfirmas hemsida.

Jämför städfirmor

När du har mottagit offerter från flera städfirmor har du fått ett konkret upplägg på pris, vad som ingår m.m. och då har du möjlighet att jämföra städfirmorna. Inte sällan kan priset variera eftersom att det ibland tillkommer kostnader i form av uppstartskostnader om du anlitat städfirman för ett enskilt jobb. Det kan också tillkomma transportkostnader om städfirmans lokaler ligger långt ifrån ditt hem.

Innan du skriver på ett avtal är det också bra att kolla upp vilka garantier och försäkringar som gäller. Många städfirmor erbjuder städgaranti vilket innebär att de kommer tillbaka och kompletterar städningen om du inte är nöjd, men kom ihåg att alla inte gör det.

Vad kostar städhjälp?

Det är svårt att svara på vad ett städhjälp kostar exakt. Priset beror på många faktorer, bland annat följande:

  • Storleken på bostaden. Många städfirmor använder sig av timpris och om du bor i ett hem med många kvadratmeter kommer priset att bli dyrare än ett städ i en liten lägenhet.
  • Om städmaterial ingår eller inte. Vissa företag föredrar att själva stå för städmaterialet medan andra vill att du som kund ansvarar för att se till att införskaffa relevant städmaterial.
  • Hur ofta du vill ha städhjälp kommer också i slutändan att påverkar priset. Vanligt är att ha städhjälp varje, varannan eller var fjärde vecka.

Exempel

En städning hos dig tar 4 timmar

Städfirman kostar 215 kr/h

Du har valt städning varannan vecka (26 veckor per år)

4 x 215 x 26 / 12 = 1863 kr/månad

Billigt städ

Det är fort gjort att snabbt fatta tyckte för den billigaste offerten. Men det finns några saker som är bra att tänka på. Granska offerten noggrant, det kan vara så att något som du tar för givet ska ingå inte gör det. Vissa städfirmor kan, precis som vi nämnde tidigare, även ta ut en extra avgift om det är ett långt avstånd till din bostad.

En rekommendation är att kolla på omdömen och recensioner online. Där kan du snabbt och smidigt bilda dig en uppfattning om företagen med hjälp av andra kunders betygsättningar och kommentarer.

Bra städfirma

När du ska välja en bra städfirma vill du förstås att det ska vara ett företag som levererar god kvalitet på städningen. Men det finns också andra faktorer som kan vara lätta att glömma bort. Dessa kan vara hur väl kommunikationen fungerar, om tiderna hålls och att eventuell nyckelhantering känns trygg.

Kolla också att företaget som du vill gå vidare med är en registrerad städfirma så att du kan ta del av rutavdraget. Rutavdraget ger dig en reducerad kostnad med 50 % av arbetskostnaden. På skatteverket kan du läsa mer om vad som gäller vid rutavdrag för städningen du anlitar.