Lägga garageuppfart

Om du nyss byggt garage på tomten, eller valt att flytta din parkering står du oftast inför beslutet att planera för garageuppfart och olika varianter att välja mellan. Med lite information blir det enklare för dig att ta ditt beslut och kunna planera inför projektstarten. Läs om de olika varianterna med deras fördelar och prisuppskattning.

Asfaltera uppfart

Som privatperson kan man reparera sprickor i asfalt på egen hand, men ska man asfaltera uppfart krävs det experter inom området med rätt utrustning för att få till det bra.

En asfalterad uppfart är smidigt för barnfamiljer eftersom barn kan rita på asfalten, cykla runt eller helt enkelt bara leka på en stabil trafikfri yta.

Vad kostar det att asfaltera uppfarten?

När du ska asfaltera uppfart ligger prisskillnaderna oftast i hantverkarkostnader, med en ungefärlig summa på 150kr för asfalt per kvadratmeter. Hela projektet med underarbete för asfalt, verktyg med mera landar oftast på 500kr och uppåt per kvadratmeter, beroende på transportsträcka, utgångsläge och tillgänglighet. Hör med din asfaltläggare om du vill ha en prisuppskattning inför arbetet.

Köpa asfalt

Att köpa asfalt är inte så svårt som du kanske tror, även om du är privatperson. Det första du ska göra är att hitta en lokal leverantör som kan leverera den typen av asfalt som är lämplig för dina behov. Se till att ställa några frågor kring asfaltens kvalitet innan du bestämmer vilken asfalt som ska köpas. Det är möjligt att köpa i både bulk eller bag. Bulk innebär att du beställer asfalt i stora mängder och bags innebär att du beställer en mindre mängd i säckar. Med guidning från en leverantör är det ganska lätt och smidigt att köpa asfalt.

Stenlagd uppfart

En stenlagd uppfart är inte enkel att lägga, men för den händige är det görbart med tillgång till rätt verktyg. En stenlagd uppfart är ett bra mellanting av hållbar och lättskött, men kan vara svårare på krokiga eller ojämna ytor. Stenbolaget.se hjälper dig göra en stenlagd uppfart i fem enkla steg om du vill lägga din garageuppfart själv.

Vad kostar en stenlagd uppfart?

En stenlagd uppfart kan variera i kostnad beroende på material, underlag och tillgänglighet, men med betongvaror kan man landa omkring 200kr per kvadratmeter, kontra natursten som oftast ligger närmare 400kr. Underarbetet ligger runt 400kr, så med servicekostnad runt 350 – 400kr (per kvadratmeter ca.) landar man på en totalsumma runt 950–1 200kr per kvadratmeter.

Garageuppfart i grus

Har du en slät eller i alla fall något horisontell garageuppfart kan det vara trevligt med en garageuppfart i grus som är både enkel att lägga, lätt att underhålla och ger en rustik lantkänsla. Grus kan däremot göra sig besvärligt för cyklar, barnlek och kan spridas ut från uppfarten efter ett tag. För ett barnvänligare eller smidigare alternativ kan det vara klokare att välja en stenlagd eller asfalterad uppfart.

Bygglov eller marklov?

När du gör större förändringar på ditt hus krävs det nästan alltid ett bygglov från kommunen. När du ska asfaltera uppfart, lägga marksten eller liknande behövs sällan bygglov men marklov kan behövas innan projektstart. Det varierar såklart från kommun till kommun, och tomter i tätorter har oftast viktigare riktlinjer än glesbygder. Hör alltid med din kommun vad som gäller innan start så du slipper onödiga avgifter och böter.

Plats för bilar

Tänk över vad för utrymme du behöver innan du börjar skissa på din garageuppfart. Hur många bilar har hushållet? Kommer det stå bilar på uppfarten du behöver ta dig förbi? Finns det parkeringsalternativ för gäster som kommer? När du väl lagt uppfarten kan det bli både svårt och fult att bygga ut den i efterhand, så tänk noga på hur funktionen ska vara, om det så är en större kvadrat, eller en mer materialeffektiv Y form för två parkeringar med delad garageuppfart.

Uppvärmd garageuppfart

Om du vill undvika problem med is, halka, snö eller bara vill slippa skotta när snön faller varje år, kan det vara värt att överväga en uppvärmd garageuppfart. Detta är enkelt att ordna med lätta snösmältningsmattor du rullar ut mellan sandlagren i underarbetet, alldeles under stenplattorna, betongen eller asfalten. Sedan styr du denna med en termostat du kan sätta upp i garaget eller i anslutning till huset. Du hittar en mängd olika värmeslingor för en uppvärmd garageuppfart hos Golvvärmebutiken.se.