Inreda vardagsrum

4 knep för att inreda det perfekta vardagsrummet

Nedan har vi samlat våra bästa knep för hur du inreder det perfekta vardagsrummet. För fler inredningstips i hemmet, kan vi rekommendera våra inredningstips för sovrum.


1. Få jämn balans i vardagsrummet

Tänk uppifrån och ned, vad finns i taket och på väggarna? Har du en stor taklampa i ena delen av rummet, kanske du behöver balansera upp för lampan med lite större tavlor, en större bordslampa etc.

2. Använd enhetliga färger

Välj färger som sprider harmoni. Det är viktigt att färgerna i vardagsrummet harmoniserar med varandra, annars kommer ditt vardagsrum kännas skrikigt och det kommer vara svårt att känna lugn i rummet.

Mjuka upp rummet. Försök mjuka upp rummet med lite varmare färger som t.ex. brun och beige, men då är det viktigt att du väljer enhetliga färger som passar ihop.

3. Placera soffan rätt

För att lyckas med inredningen i vardagsrummet gäller det att placera soffan rätt, eftersom soffan vanligen är vardagsrummets största möbel.

Placera soffan centralt. Det gäller att försöka placera soffan så centralt som möjligt i rummet.

Soffan ska välkomna. Du vill gärna välkomnas av soffan när du kommer in i rummet, därför bör du alltså inte försöka ställa soffan med ryggen mot vardagsrummets ingång.


4. Skapa en röd tråd i vardagsrummet

För att vardagsrummet ska bli så mysigt som möjligt är det viktigt att inredningen följer en röd tråd.

Basfärg på väggarna. Det kan vara en bra idé att välja en basfärg på väggarna som t.ex. vit. Basfärger går alltid att matcha och passar till det mesta.

Färgglada detaljer. Väggarnas basfärg ger utrymme för mer färgglada detaljer, som man kan plocka upp på olika ställen i rummet, t.ex. på gardiner, soffkuddar, filtar – som alla ska följa en röd tråd.