Att bygga garage

Vad ska man tänka på när man bygger garage?

Att bygga garage kan vara ett komplicerat projekt, men låt inte det hindra dig. Behöver du ett garage, ska du såklart bygga ett. Med rätt vägledning och material kommer du långt. Nedan har vi tagit fram lite tips som kan vara bra för att bygga garage.

Bygglov för garage

Att bygga till en ny byggnad på tomten kräver oftast bygglov, därför är det vanligt att man behöver bygglov för garage. Läs mer om vad som gäller och om du behöver bygglov för att bygga garage.

Garagegrund och stomme

Gjuta garagegrund är det vanligaste när man ska bygga garage. Garagegrunden brukar bestå av en platsgjuten betongplatta med en sockel i betong.

Krypgrund finns i vissa fall då garaget sitter ihop med huset. I en krypgrund är det viktigt att hålla borta fukten så en investering i en krypgrundsavfuktare är ett måste.

Stomme. Det vanligaste är att bygga garage med en stomme i regelkonstruktion, alternativt stolpkonstruktion med betongplintar.

Lägga garageuppfart

Om garaget byggs en bit bort från vägen behövs såklart en garageuppfart så du kan ta dig in och ut med bilen utan problem. Få olika tips som är bra att tänka på när du ska lägga garageuppfart.

El i garage?

Om du vill ha el i garaget, måste du förbereda för detta. Har du inte behörighet själv, måste du anlita en hantverkare med rätt kunskap. Detsamma gäller om du vill installera vatten och avlopp i garage.

Vilket tak för garage?

Vad gäller tak för garage, finns det olika modeller att välja mellan (sadeltak, pulpeltak osv.), och du väljer själv vad du vill ha. Men här rekommenderar vi alltid att välja ett likadant tak som din bostad har (om de ligger i anslutning till varandra, såklart). Likaså om taket börjar bli slitet så är det dags för ett nytt.

Tänk på hur taket på ditt garage lutar, då det kan avgöra vilket slags tak du kan använda på ditt garage.

Vad ska man ha för garageport?

Garageport är viktigare än vad man kan tro, då garageporten är ansiktet utåt för ditt garage. Välj en garageport som är snygg, som har de funktioner du behöver och som är av hög kvalitet! Kolla även in automatiska garageportsöppnare, ett mycket användarvänligt tillval som innebär att du kan öppna garagedörren utan att behöva kliva ur bilen! Supersmart och framförallt bekvämt!

Vilken fasad på garage?

Vilken fasad man ska ha på sitt garage bestämmer man helt själv. Du väljer färg, material osv.

Tänka på att välja en fasad som matchar resten av bostadshuset för att garaget ska smälta in på ett bra sätt och bilda ett fint helhetsintryck. Ta även del av våra trädgårdstips för att få en snygg trädgård, vilken utgör en stor del av helhetsintrycket.

Bör man isolera garage?

Om man bör isolera garaget eller inte, beror på hur mycket du ska använda garaget och vad du ska använda det till.

Du behöver inte isolera ditt garage om du bara ska använda garaget som förvaringsutrymme.

Väljer du att isolera garage kan det användas som ett extra rum, t.ex. tv-rum eller gym.

Rotavdrag garage?

Du kan få rotavdrag för ditt garage om det byggs i anslutning till bostadshuset.

75 % av garagets yttervägg måste vara intill bostadshusets yttervägg. Läs mer om rotavdrag vid garagebygge på Skatteverket.se.

4 tips för att bygga garage

Nedan har vi tagit fram fyra bra tips som kan vara bra att ha med i bakhuvudet när det är dags att bygga garage. Här finns fler tips när man ska bygga garage.

  • Komplettera garaget med en vanlig dörr. På så sätt är det lätt att göra ärenden i garaget utan att behöva öppna den stora porten varje gång. Tänk på att välja dörrens placering noggrant.

  • Fönster ovanför garageporten. Ett litet fönster ovanför garageporten ger garaget ett mer exklusivt utseende, samtidigt som fönstret släpper in lite extra ljus, vilket kan vara trevligt om man är i garaget när garageporten är stängd.

  • Använd väggarna till förvaring. Tänk på att utnyttja garagets väggar på bästa sätt, allt behöver inte förvaras på golvet. Exempelvis trädgårdsredskap kan lika väl hängas upp på väggen, som att stå på golvet. Använd även vägghyllor för att få ännu mer förvaring.

  • Förvara smart. Tänk igenom din förvaring ordentligt i garaget och även hur du förvarar gräsklippare och dylikt. När det är dags att klippa gräset, måste gräsklipparen kunna ledas ut ur garaget på ett enkelt sätt.