Tvättstuga – Inredning, tips och inspiration

Dags att bygga tvättstuga eller renovera den nuvarande? Ett smart val enligt oss. En fräsch och funktionell tvättstuga lyfter vilket hus som helst. Faktum är att lyckade tvättstugelösningar verkligen gör skillnad. Tvättstugan är ofta ett rum som ofta inte prioriteras och därför anser vi att det finns extra mycket att vinna på att lägga ner tid och kärlek på rummet.

Tipsen nedan gäller för dig som vill bygga eller inreda tvättstuga i huset och för dig som kollar upp möjligheter för bostadsrättsföreningen eller liknande. Efter att ha gått igenom vår inspiration och inredning för tvättstuga hoppas vi tankeprocessen är i full gång och att du är ett steg närmare projektstart. Här kommer inspiration och 6 saker att tänka på när du bygger tvättstuga.

1

Vad vill du få ut av tvättstugan?

Första frågan du kan ställa dig är vad du vill få ut av tvättstugan. Denna punkt beror såklart på hur huset ser ut i övrigt. Att du ska kunna tvätta och hänga tvätt är såklart prio ett, men vad tillåter resterande utrymme?

Om ni har brist på förvaringsmöjligheter i huset kanske det är en sak att prioritera i tvättstugan? Har du länge gått och drömt om en jacuzzi kanske tvättstugan är enda rummet som är aktuellt? Följande områden kan tvättstugan också användas som:

  • Förvaringsrum
  • Jacuzzirum
  • Sparum
  • Hobbyrum

Behöver du hjälp med tvättstuge-inspiration och inredning? Kolla in över 100 tvättstugeidéer och inspirationstips!

2

Praktisk tvättstuga alltid att föredra

Nu när vi öppnat upp för möjligheten att använda tvättstugan till något mer än bara tvättstuga (beroende på storlek på rummet) vill vi ändå poängtera att står det och väger mellan två alternativ, ta det som är mest praktiskt och funktionellt. Ha hellre färre och större tvättillbehör än massa småprylar. Vi tänker främst på rejäla tvättkorgar och backar, avlastningsutrymmen och gott om plats för att hänga tvätt. Bloggen Förvaringsdrottningen har många smarta tips som hjälper dig med struktur i tvättstugan. Faktum är att just tvättstugan är det rum tjänar mest på en smidig och lättnavigerad struktur. Annars kan lätt smutsig tvätt blandas med ren, och det blir en enda röra av allting.

3

Bygg på höjden

Vad många inte tänker på är att det är fullt möjligt att stapla förvaringsskåp samt tvättmaskin och torktumlare på varandra. Genom att bygga på höjden sparar du plats och får mer utrymme över till annat. Numera är det lätt att få tag på skåp och förvaringsutrymmen som kan byggas på varandra. Det är alltid att föredra en förvaringslösning som kan byggas på efterhand, om mer utrymme skulle behövas.

4

Färg till tvättstuga - våga!

En tvättmaskin ska vara vitmålad och… Nejdå, det finns inget som säger att just tvättstugan ska vara vit. Det blir ofta sterilt och ”väntrumstråkigt” att ha tvättstugan i vit skrud. Lite färg på väggarna (helst i en varm färg) kan göra stor skillnad. Om du också ska använda tvättstugan till avkopplingsrum är det förstås ännu viktigare med en varm känsla i rummet. När det kommer till att inreda tvättstuga är färgen otroligt viktig för trivseln.

5

Boverket: Våtrum-regler

I flera av punkterna har vi varit inne på att tvättstugan inte måste vara så ”tråkig” och se ut som alla andra tvättstugor. Något som du måste tänka innan du spånar vidare på inredning och materialval är att tvättstugor ska ha ett vattentätt skikt. Läs mer i Boverkets sammanställning av regler för våtrum. Det är bra att läsa igenom den sidan för eventuellt få några ”aha-upplevelser” om regler du måste ta med i beräkningen!

6

Ta hjälp av hantverkare

Om du inte är i branschen är vårt standardråd när det kommer till arbete i våtrum att ta hjälp av en hantverkare. För dig som kollar efter möjligheterna att bygga en ny (eller renovera en befintlig) tvättstuga till bostadsrättsföreningen, arbetsplatsen eller idrottsklubben kan vi slå ett slag för Tvättstuga.se. Bygga tvättstuga och renovera tvättstuga är deras paradgren och de har över 50 års erfarenhet av just detta i ryggen. De har allt ifrån helentrepenadlösningar och renoveringar, till utbyte av maskiner och service och underhållsavtal. Att bygga en tvättstuga innehåller många olika delmoment. Vill du ta ett helhetsgrepp kring din tvättstuga kan du boka in en kostnadsfri konsultation där ni går igenom just din unika situation. Tillsammans kommer ni sedan överens om en väg framåt!

Inredning och inspiration för tvättstuga

Har du fått blodad tand och vill du dra igång så fort som möjligt med att bygga eller inreda tvättstuga? Kolla då in Houzz megasamling av bilder på tvättstugor världen över! Här finns otroligt mycket fin inspiration och smarta förvaringslösningar som du kan låna idéer från. Tvättstugan får ofta ett rejält ansiktslyft med ganska så liten insats. En strukturerad idé, gott om förvaringsutrymmen, koll på reglerna och att våga göra tvättstugan hemtrevlig kommer du långt med. Lycka till med att skapa en tvättstuga du trivs i!