Renovera köket – tips

6 tips du inte vill vara utan i ditt nya kök

1. Öppen planlösning

Inför köksrenoveringen bör du kolla om det finns möjlighet att få öppen planlösning. Med öppen planlösning får man en mer umgängesvänlig yta.

Kanske finns det en vägg som kan slås in för att få ett större kök? Ligger köket vägg i vägg med vardagsrummet, kan det vara en bra idé att slå in väggen mellan båda rummen.

2. Funktionella och smarta detaljer

Detaljerna är A och O i ett kök. De absolut bästa detaljerna är både funktionella och smarta. Som att köpa en köksblandare med diskmaskinsavstängning eller handdusch. Finns exempelvis på Hemvaruhuset till bra priser. Eller att göra ett hål i bänkskivan som leder rakt ned i sopnedkastet. Då behövs en bänkskiva som tål att sågas i, exempelvis i trä. Finns bland annat på Byggmax.

Hitta detaljer och smarta lösningar som gör det smidigt och enkelt att laga mat i det nya köket.

Glöm inte att det bara är din fantasi som kan sätta gränserna.

3. Extra arbetsytor - Man kan aldrig ha för många arbetsytor

Bygga extra arbetsytor som kan plockas fram när det behövs. Du kan t.ex. gömma en arbetsyta i ett köksskåp, som dras fram vid behov.

Eller investera i en köksö, där man både kan umgås och laga mat.

4. Går det att gömma mikron?

Undvik att ha mikron ståendes på bänkytan, där tar den upp onödigt mycket plats vilket bara är korkat.

Försök istället gömma mikron, antingen i ett skåp eller kan den byggas in på något sätt? Oavsett, rekommenderar vi att sätta mikron i ögonhöjd.

5. Finns det möjlighet att placera ugnen högt?

Det vanligaste är att ugnen sitter på marknivå, vilket bara är onödigt med tanke på alla tunga plåtar du måste böja dig ner för att dra ut ur ugnen.

Tänk vad smidigt det hade varit om ugnen hade varit placerad högre upp, så du slapp böja dig ned varje gång du ska använda ugnen.

6. Gör plats för mycket förvaring

Liksom arbetsytor kan man inte ha för mycket förvaring i köket.

Ha ett skafferi i köket, det är vårt absolut bästa tips för mer förvaring i köket. På så sätt kan man stoppa undan och gömma massvis med nödvändiga produkter som man inte vill ha framme hela tiden.


4 vanliga misstag när man planerar köksrenovering

Du håller inte din plan

Lyssna på din budget. Har du gjort en noggrann planering av din köksrenovering, som täcker både utformning av köket och budget för renoveringen, se då till att du inte avviker från planen eller överskrider din budget. Annars blir renoveringen både dyrare och mer tidskrävande.

Glöm inte den gyllene triangeln – kyl, spis & diskho

Med den gyllene triangeln menas att kyl, spis och diskho ska placeras i närheten av varandra för att man enkelt ska kunna förflytta sig mellan de olika stationerna och få köksarbetet att flyta på ett naturligt sätt.

Ogenomtänkt förvaring

Det är vanligt att man inte tänker igenom köksförvaringen ordentligt. Börja med att fundera över vad du har för köksprylar:

  • Är det stora eller små saker?

  • Tar de mycket plats?

  • Hur förvarar man sakerna på bästa sätt?

  • Vill du ha öppen eller dold förvaring?

Tänk kreativt och undvik djupa skåp som sväljer mycket prylar och där du bara kan proppa in saker.

Använder fel ljuskällor

Man brukar säga att varje rum behöver tre olika sorters belysning.

  • Allmänbelysning

  • Arbetsbelysning

  • Stämningsbelysning

Planera dina ljuskällor ordentligt och fundera över vad för typ av belysning du behöver och vart den ska vara. Vart behöver du arbetsbelysning? Vart lämpar sig mysbelysning m.m.